Werken vanuit Rolhelderheid
In wisselende werkomgevingen tot optimale samenwerking komen. Daar ondersteunen wij bij. Met de Rol in Kaart-methode en bijbehorende tooling maken we dit concreet. Met meer werkplezier en een hogere kwaliteit van werken als resultaat.
- Zelfde taal voor iedereen
- Rollen bespreekbaar maken
- Effectieve samenwerking
- Grip op werk
Rol in Kaart-methode
Ons dienstenpakket is opgebouwd rondom onze eigen methode. De Rol in Kaart-methode biedt een toegankelijke aanpak om verantwoordelijkheden op het werk eenvoudig bespreekbaar te maken. Centraal in deze benadering staat het begrip ‘rol’. Als professional functioneer je altijd vanuit een rol. Hoe vaak je ook van rol wisselt en hoe veranderlijk de omgeving waarin je werkt ook is, het feit dát je een rol hebt is een stabiel gegeven.
Vanuit een heldere rol kun je beter grip op je werk houden. Met het 3-Richtingenmodel – de basis van de Rol in Kaart-methode – bieden we een gemeenschappelijke taal om elke rol op eenzelfde manier te kunnen definiëren. Dit maakt het in de samenwerking eenvoudig alle rollen regelmatig met elkaar te bespreken.
Dynamische werksettings
We werken steeds vaker in dynamische, complexe werksettings. In wisselende teams, als zzp’er, of bij een organisatie in transitie, bijvoorbeeld richting lean of agile werken. Toch is het lang niet altijd vanzelfsprekend elkaars verantwoordelijkheden regelmatig te bespreken.
“Rollen bespreekbaar maken”
In onze teamcoaching, workshops en begeleidingstrajecten staan we met professionals stil bij hun – soms verschuivende – rollen binnen teams en afdelingen. Verantwoordelijkheden maken we inzichtelijk en bespreekbaar. De inhoudelijke betrokkenheid en expertise van medewerkers vormen altijd het uitgangspunt. Hiermee komen we snel tot een hogere kwaliteit van werken in alle lagen van de organisatie.
Onze diensten
We bieden onze diensten aan op drie niveaus: dat van de Rol (Workshops), het Team (Teamcoaching) en de Organisatie (Onderzoek & Advies). Met dit onderscheid brengen we de gewenste focus aan. Waar nodig combineren we deze diensten in overleg.
Onderstaand een aantal voorbeelden waar we met onze diensten verschil kunnen maken. Daarnaast helpen we graag bij elk ander issue waar rolhelderheid in het geding is.
Workshops – met focus op invulling van individuele Rollen
- Een rol als scrum master, projectleider of portfoliomanager is op papier meestal helder beschreven. Toch worden veel rollen per organisatie net weer anders ingevuld. Met onze basistool, de Rol in Kaart, wordt duidelijk wat in elke rol van medewerkers wordt verwacht.
- Combifuncties en combirollen zijn er in elke organisatie, groot of klein. Zoals een teamleider die ook lid is van het team. Of een projectmanager met daarnaast een lijnfunctie. De Rollen op rij helpt om rollen in praktijk uit elkaar te houden. Handig voor medewerkers zelf, en zeker ook voor de mensen in hun omgeving.
- Een nieuwe rol gaat vaak gepaard met werkstress. Met de Rolfacilitering krijgen medewerkers meer grip op hun rol. Het biedt inzicht in wat zij nodig hebben, van collega’s en leidinggevenden, om die rol goed te kunnen vervullen. Dit vergroot direct hun gevoel van grip.
Teamcoaching – met focus op rolverdeling en samenwerking in Teams
- Een multidisciplinair team bestaat soms uit zoveel rollen dat het overzicht ontbreekt. Wie is nu eigenlijk waarvan? En wie rapporteert aan wie, ook buiten het team? De Rollenverdeler maakt dit zichtbaar; zowel wat betreft de gemeenschappelijke opgave, als ieders eigen bijdrage hieraan. Met een effectievere samenwerking als resultaat.
- Gedoe in de samenwerking is helaas geen uitzondering, in welk soort organisatie of werkveld ook. De Rolverhouding haalt de angel er snel uit. Werkrelaties worden hiermee allereerst benaderd als relatie tussen medewerkers in hun professionele rol. Dit houdt de gesprekken goed afgebakend. Verstrikt raken in emoties wordt dan de uitzondering in plaats van de regel.
- De leidinggevende is essentieel voor elk teamfunctioneren. Gek genoeg is die rol in praktijk niet altijd voldoende zichtbaar. Waardoor sommige teamleden onder de radar duiken, en anderen zich juist onvoldoende gezien of gehoord voelen. De Rollenwijzer brengt de leidinggevende voor iedereen in beeld. Ook als er voor één team meerdere leidinggevenden zijn.
Onderzoek & Advies – met focus op rolhelderheid in (deel van) de Organisatie
- De matrixorganisatie, gangbaar bij projectmatig, agile en hybride werken, kent zo haar eigen uitdagingen. Zoals medewerkers die minder effectief zijn als voor hen niet duidelijk is bij wie ze voor wélk issue precies moeten zijn. De Rollenplattegrond brengt dit in kaart, als aanvulling op een RACI-matrix en/of organogram. Wat tot meer effectiviteit leidt, én meer werkplezier.
- Diffuse rollen komen in veel organisaties voor. Coördinator, team lead, manager: wat is nu precies het verschil met de leidinggevende rollen? En is dat onderscheid voor iedereen duidelijk? De Rollenwijzer maakt een specifieke verantwoordelijkheed van leidinggevenden zichtbaar. Dit helpt bij het herkennen én verhelderen van ambigue rollen in de organisatie.
- Transities gaan altijd gepaard met verandering van rollen. Valkuil hierbij is dat de huidige praktijk uit zicht raakt door vroegtijdige focus op de gewenste situatie. Concreet aanhaken bij de rol die medewerkers nu (nog) vervullen kan dit voorkomen. De Rol in Kaart-methode neemt medewerkers mee in alle fasen van de organisatieverandering en vermindert hiermee transitiepijn.
- Sociale veiligheid staat bij veel organisaties hoog op de agenda. In het kader hiervan kan worden gewerkt aan een rolgerichte omgangscultuur. Heldere rollen en verwachtingen maken het immers makkelijker zaken onderling bespreekbaar te maken. Ook vóórdat iemand echt uit de bocht vliegt. De algemene norm dat gedrag dienstbaar dient te zijn aan je rol biedt hierbij een duidelijk houvast.
Overige diensten
- Lees meer over onze Individuele coaching.
- Lees meer over onze Intervisie.
- Lees een voorbeeld van onze Belevingsmonitor.
- In de context van werken in een agile, SAFE, projectmatige en hybride omgeving bieden we onze diensten ook aan in samenwerking met Connected Learning.